Zeggen wat we hopen (column RefDag 3 jan.)

Het is inmiddels traditie dat Geert Wilders direct kritisch reageert op de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Alleen de spelfout in zijn tweet was nieuw. Wilders deed de onzinnige suggestie dat de Majesteit wel lid kon zijn van GroenLinks, vanwege haar aandacht voor duurzaamheid. Dat leidde de aandacht af van het slot van de kersttoespraak, die het nihilisme van politici als Wilders in het hart treft. “Laten wij zeggen wat wij hopen en doen wat wij kunnen.”
Zeggen wat we hopen? Sinds Pim Fortuyn, of eigenlijk al langer, is het bon ton om vooral te zeggen wat je dénkt. Niet omfloerst maar direct, niet wegkijken maar de realiteit onder ogen zien. Dat heeft ons veel duidelijke spierballentaal en zelfs verbaal geweld opgeleverd. Iedereen zegt tegenwoordig wat hij denkt, soms dertig keer per dag via Twitter. Over de kleinste dingen buitelen de opinies over elkaar. Soms tactvol, vaak lomp of zelfs kwetsend. De vrijheid van meningsuiting dient als excuus voor een stormvloed van opinies.
Laten we eens even niets vinden van het zoveelste incident, maar bij de grote vragen stilstaan. Waar gaat het eigenlijk om? Wat is werkelijk waardevol? Welke samenleving staat ons voor ogen voor onze kinderen en kleinkinderen? Die bezinning ontbreekt vaak, niet alleen in de politiek (waar is Wilders eigenlijk vóór? Of onze premier?), maar ook in de samenleving. Dus worden de middelen doelen, en gaat het draaien om geld en macht.
Het begin van een nieuw jaar is een natuurlijk moment om te herijken, verder te kijken dan de enkele bomen die we aan het omzagen zijn en ons af te vragen of we ons in het goede bos bevinden en hoe het met dat bos verder moet.
Voor een christen is rekenschap geven van de hoop die in je is, wezenlijk: de hoop op Jezus Christus en Gods Koninkrijk. Dat zet alle dingen in een nieuw licht, en geeft moed voor jezelf en voor de wereld. Het laat je ook zien waar je geroepen bent te dienen.
Vervolgens ‘doen wat we kunnen.’ Nuchter en bescheiden. Wij halen wat wij hopen niet met een grote greep naar ons toe, overschreeuwen onszelf ook niet, maar dienen nuchter en bescheiden voort. Dan hoef je ook niet altijd alles te zeggen wat je denkt. Bijkomend voordeel: als je dan wél uitspreekt wat je hoopt, maak je ook meer kans gehoord te worden. Zo hoopt ook onze Koningin.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.