Christus als Leraar (6)

De persoon van de christelijke leraar

Dat we eerder in deze serie Zondag 12 van de Heidelbergse Catechismus hebben opgepakt, kan ons hier helpen. De relatie tussen Christus als Leraar en christelijk leraarschap is niet:

  • Dat wij Christus moeten zijn voor de ander. You’re the only Jesus? Gelukkig niet! Dat redden wij helemaal niet en kunnen wij ook nooit redden. Als we denken dat we het kunnen, halen we Jezus naar beneden;
  • Dat wij als Christus moeten zijn voor de ander — althans, het hangt er van af hoe je dat uitlegt. Ook hier ligt overspanning op de loer, maar bovenal is de verbinding tussen Christus’ leraar-zijn en mijn leraarschap te direct.

HC Zondag 12 schetst het verband tussen Christus en de christen als een pneumatisch verband: we delen in de zalving van Christus, delen in Zijn Geest – en daarom zijn wij ook profeet, priester en koning. Leven vanuit Christus, daar gaat het dus om.
Specifiek voor het onderwijs denk ik aan een herwaardering van voorleven. Laten leerlingen aan de leraar zien wat het betekent om christen te zijn, met alle gebreken van dien.
Waar dat echt is, zal het ook gepaard gaan met aanpassing aan de huidige omstandigheden waarin leerlingen verkeren. Actueel dus. En met humor, want zoals Dietrich Bonhoeffer zei, laatste ernst is nooit zonder een dosis humor.
Drawing
In een laatste aflevering zullen we de volgende keer ingaan op de leerling en (kort) op de lesinhoud.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.